Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integratiefactor

dy/dx + 3y = 2x·e-3x

Integratiefactor is: e$\int{}$3dx=e3x
Vermenigvuldigen met integratiefactor geeft:

e3xdy/dx + 3ye3x = $\int{}$2x dx = x2+ C
Volgens het boek is het juiste antwoord (x2+ C)/e3x, maar ik kom op wat anders uit?

e3x·3ye3x = 3ye6x= X2+ C
Als ik nu de y vrijmaak, levert dat niet de (x2+ C)/e3x

Wouter
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 oktober 2005

Antwoord

y'(x) + 3y(x) = 2x·e-3x.
Laten we beide leden met de nog onbekende functie g(x) vermenigvuldigen...
g(x)·y'(x) + 3y(x)·g(x) = 2x·e-3x·g(x)

Als g'(x) = 3·g(x) dan is g'(x)/g(x) = 3 (met g(x)¹0, hoewel dit wel een oplossing is). Links en rechts integreren levert ln|g(x)| = 3x + c dus g(x) = e3x·±ec. De tweede factor is een constant getal laten we dit a noemen, dan is de integrerende factor g(x)=ae3x.

Dus g(x)·y'(x) + 3y(x)·g(x) = 2x·e-3x·g(x)
= (y(x)·ae3x)' = 2ax
Links en rechts integreren levert
y(x)·ae3x = ax2 + d
En dus y(x) = (x2 + d/a)/e3x
Noemen we d/a even C dan is de oplossing y(x) = x2 + C/e3x.

Als iets onduidelijk is, kun je reageren op dit antwoord.

Groetjes,

Davy.

Davy
woensdag 26 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq