To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van logaritmen met rekenmachine

Hallo,
Ik studeer terug na 10 jaar en ben het effe allemaal kwijt. Bij cursus statistiek staat hetvolgende: 1+10/3log10 120= 7.93
Ik probeerde op verschillende manieren met mijn rekenmachine dit antwoord te verkrijgen maar het lukt niet, ook niet na de FAQ te hebben bekeken.Zelfs 3log81=4 lukt me niet.
Ik gebruik rekenmachine: texas instruments galaxy 40x

Veroni
Student universiteit België - maandag 10 oktober 2005

Antwoord

Dan zullen we eerst maar eens de laatste doen. Je andere opgave is niet helemaal duidelijk... maar misschien lukt dat straks wel. 3log 81 betekent dat je 'x' zoekt zodat 3x=81. Als je x=4 invult zul je zien dat dat ook klopt.

Het probleem is nu dat er op rekenmachine alleen een functie log() zit. Dat is met grondtal 10, dus zeg maar: 10log(x). Op je rekenmachine zit ook nog ln(), dat is elog(). Meer logaritmen zitten er niet op... dus ook niet 3log(x).

Toch kan je 3log(81) wel uitrekenen met de 'gewone' log. Op een oude rekenmachine gaat dat zo:

81log:3log=

Dus 3log(81)=log(81)¸log(3)

...en dat zou dan het antwoord '4' op moeten leveren. Je gebruikt de rekenregel L2 van de 1. Rekenregels machten en logaritmen.

Hoe zo'n 'texas instruments galaxy 40x' werkt weet ik niet precies... maar zoiets moet het zijn.

Bij samengestelde berekeningen moet je natuurlijk wel hier en daar haakjes zetten om het allemaal correct uit te voeren.

WvR
maandag 10 oktober 2005

©2001-2025 WisFaq