Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Adjusteren van mengsels

Wanneer je over een mengsel beschikt van 2 poeders,
bv. 5000 g suiker met 2 % anti-klontermiddel en men vraagt
om héél correct klontermiddel toe te voegen zodat er 4 %
in zit, dan is de berekening :
(100+x)/(5000+x)= 4/100
Uitrekenen levert op dat je 104,17 g anti-klontermiddel moet toevoegen om 4 % te hebben in het totaal (startmassa suiker + toegevoegde hoeveelheid anti-klontermiddel)
100 g (reeds 2% in de suiker) + 104,17 g (toegevoegd)in
5104,2 g = (204,2/5104,2) x 100 = 4 %

Nu stel ik mij de volgende vraag :
Stel dat je 5000 g mengsel hebt waarin 4% stof A , 11% stof B en 5 % stof C zit en men vraagt om zo goed als mogelijk te adjusteren zodat het mengsel 5% stof A , 5% stof B en 12% stof C bevat.
Hoe losje dit dan op ?????

jean-m
Student universiteit België - zaterdag 1 oktober 2005

Antwoord

Hallo

Het mengsel bevat dus 200 g stof A, 550 g stof B en 250 g stof C.
Vermits ik veronderstel dat men geen stof uit het mengsel kan afscheiden, moet de totale massa aangevuld worden tot 11000 g om 5% stof B te bekomen.
Om 5% stof A in de massa van 11000 g te bekomen moet men bij de aanwezige 200g nog 350 g stof A toevoegen.
Om 12% stof C in de massa van 11000 g te bekomen moet men bij de aanwezige 250 g nog 1070 g stof C toevoegen.
Om aan de totale massa van 11000g te komen moet men tenslotte nog 4580 g oplosmiddel (suiker?) toevoegen.

De totale massa is dan 5000 + 350 + 1070 + 4580 = 11000 g,
waarvan 200 + 350 = 550 g stof A (= 5%),
waarvan de oorspronkelijk 550 g stof B (= 5%) en
waarvan 250 + 1070 = 1320 g stof C (= 12%).

LL
zaterdag 1 oktober 2005

 Re: Adjusteren van mengsels 

©2001-2025 WisFaq