Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsvergelijkingen

Hallo, wij hebben dit jaar leren werken met een tweedegraadsvergelijking, we hebben die uiteraard ook leren oplossen met de methode van de Discriminant. Onze oefning bestaat uit verschillende noemers (x-3), (3x+1), en (3x2-8x-3). Wij hebben dit leren oplossen door alles op eenzelfde noemer te plaatsen. Nu is mijn vraag op welke noemer ik dit zou kunnen zetten... zouden jullie mij kunnen helpen??

Alvast bedankt op voorhand

Sven

Sven B
2de graad ASO - zaterdag 24 september 2005

Antwoord

Beste

De oplossing van het probleem heeft inderdaad een link met het oplossen van een tweedegraadsvergelijking. Zoek eens de wortels, x1 & x2, van 3x2-8x-3. Er geldt dan:

3x2-8x-3
= 3 * ( x - x1 ) * ( x - x2 )
= 3 * ( x - 3 ) * ( x - (-1/3) )
= ( x - 3 ) * 3 * ( x + 1/3 )
= (x - 3 ) * ( 3x + 1 )

Kan je nu zelf bepalen op welke noemer je alles moet zetten?
Moet lukken!

Groetjes

Igor
zaterdag 24 september 2005

©2001-2024 WisFaq