Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

TI-84+ SE; Analoge klok

Hallo,

Dank u voor uw eerdere hulp op mijn problemen.

Ik heb zelf een TI-84+ SE en ik probeer daar een analoge klok erop te maken. Nu kom ik bij een probleem en ik hoop dat jullie mij eruit kunnen helpen.

Ik heb de window instellingen als:

Xmin:0
Xmax:94
Xscl:1
Ymin:-62
Ymax:0
Yscl:1
Xres:1

Ik heb een cirkel in het midden getekend:

Circle(47,-32,20)

nu wil ik graag weten hoe doe ik de wijzers? Ze moeten precies in de cirkel passen, maar mogen niet erbuiten en ze moeten de goede aantal graden hebben.

Dank u wel

Greetz TK

Tsunki
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 september 2005

Antwoord

In het algemeen geldt:

x(t)=a+r·sin(t)
y(t)=b+r·cos(t)

Met t=0..2p levert dit 'punten' op een cirkel met middelpunt (a,b) en straal r.

Dus in jouw geval zou dat iets zijn als:

x(t)=47+20·sin(t)
y(t)=-32+20·cos(t)

Voor de grote wijzer zou je r=19 kunnen nemen en voor de kleine wijzer bijvoorbeeld 14. Bij t=0 staat een wijzer op 12 uur, bij t=p staat de wijzer op 6 uur, enz. De truuk zit hem dan natuurlijk in het omrekenen van 'tijd' naar de goede hoek voor de grote en de kleine wijzer, maar dat moet je dan zelf maar eens proberen.

WvR
zaterdag 17 september 2005

©2001-2024 WisFaq