Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerste orde DV , probleem met constante

Ik heb een DV van de eerste orde die er als volgt uitziet :
dh(t)/dt + a·h(t) = 0
met a een constante.

als ik dit oplos kom ik uit : h(t) = exp(C/a)·exp(-t/a)
met C een integratieconstante.
hoe veréénvoudig ik verder? ik zou h(t)=(K/a)·exp(-t/a) moeten uitkomen, maar daar kom ik niet aan.

maarte
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 9 september 2005

Antwoord

Goeiedag

Je zegt dat je (K/a)·exp(-t/a) moet uitkomen. Dat klopt niet. De oplossing is:

h(t) = C·e(-a·t)

Je kan de differentiaalvergelijking oplossing via scheiding van veranderlijken. Er zijn ook nog andere mogelijkheden... Probeer het nog eens en indien je nog twijfelt, reageer dan op dit antwoord en geef al de stappen die je reeds hebt gemaakt.

Groetjes

Igor
vrijdag 9 september 2005

©2001-2024 WisFaq