Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijkheid bewijzen mbv partiele afgeleiden

ik heb gezocht naar de oplossing maar na uitwerking kom ik totaal iets anders uit dan xyz
de vraag was stel z= ey.y.eu met u= x2/2y2
Toon aan dat (x2-y2)dz/dx + xy dz/dy =xyz

d zou het teken moeten zijn, maar zoals u ziet werkt het niet bij mij.

Kan u me aub laten zien hoe ik aan die gelijkheid zou moeten komen?

Corona
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 6 september 2005

Antwoord

Beste Sandro,

Je kan natuurlijk in het begin u substitueren, maar dat wordt vervelend werk om af te leiden. Beter lijkt me gebruik te maken van de kettingregel. Het is dan belangrijk in te zien dat u afhangt van x en y en dus niet als onafhankelijke veranderlijke kan beschouwd worden.

Omdat er buiten u niets rechtstreeks van x aanwezig is in z kan deze eenvoudig via de kettingregel gevonden worden. Voor de afgeleide naar y moet je echter zowel naar y afleiden, als naar u en dan via de kettingregel u ook weer naar y. Dat geeft:

z/x = z/u * u/x
z/y = z/y + z/u * u/y

Deze bovenstaande afgeleide bepalen, eventueel vereenvoudigen, en dan verder met je linkerlid om het rechterlid te bekomen. Wanneer je alles hebt ingevuld zou je normaalgezien z zelf al enkele keren moeten zien tevoorschijnkomen, deze direct vervangen zal het rekenwerk aardig vereenvoudigen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 6 september 2005

©2001-2024 WisFaq