Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onderzoeken van het tekenverloop

Hey , ik weet niet meer hoe ik zulke oefeningen moet uitvoeren en ik zou ze graag verstaan aan de hand van deze oefening :

y = -2x + 3

Bedankt

gael
2de graad ASO - woensdag 31 augustus 2005

Antwoord

Hallo,

Bij een lineaire functie zoals deze heb je steeds 1 nulpunt en aan elke kant van dat nulpunt een vast (maar verschillend) teken.

Om het nulpunt te bepalen stel je y = 0 en los je op voor x. Hier vind je dan een nulpunt op x = 3/2.

Om nu de tekens links en rechts hiervan te vinden kan je ofwel twee keer een punt gewoon invullen, namelijk een x groter dan de nulwaarde en een x kleiner.

Een tweede mogelijkheid is te onthouden dat links van het nulpunt (dus voor kleinere waarden) steeds het teken staat van -a terwijl rechts van het nulpunt (dus voor grotere waarden) steeds het teken van a staat.
Hierin bedoel ik met a de coëfficiënt van x in de standaardvergelijking voor een rechte: y = ax + b

mvg,
Tom

td
woensdag 31 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq