Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De waarde van een uitgestelde annuïteit

Hallo WisFaq-members,

Ik heb een probleempje met een financiële formule van een uitgestelde annuïteit. Ik heb de vraag en het antwoord erop maar het lukt me niet om het zelf te berekenen.

De vraag:
Wat is de aanvangswaarde van een 10 jaar uitgestelde annuïteit met 10 jaarlijkse termijnen van elk 10000 bij een debetrente van 5,75% en een creditrente van 4,75% ingeval de betalingen postnumerando dan wel prenumerando gebeuren?

Het antwoord:
Postnumerando: 40683,41
Prenumerando: 42975,11

Normaal zou het volgens deze formule zijn maar het lukt niet echt:
m|a = a · ((1 - un)/i) · vm+n

Extra info:
a = 10000
i = Intrest: 0.0475 of 0.0575 ?
u = 1 + i
n = aantal termijnen: 10 of 20 ?
m = Uitgestelde termijnen: 10

Ik heb het al meerdere keren geprobeerd, zelf op verschillende mannieren. Al op google gezocht maar daar ook nix nuttig gevonden. Moest iemand mij kunnen helpen zou ik heel dankbaar zijn, want kmoe het namelijk kunnen voor mijn herexamen .

Sven

Sven G
Student Hoger Onderwijs België - maandag 29 augustus 2005

Antwoord

Sven, voor postnumerando gaat het als volgt:
cont.waarde=10.000((1,0475)10-1)/0,0475 )·(1/1,0575)20=40.638,41.
Voor prenumerando analoog.
Groetend,

kn
maandag 29 augustus 2005

©2001-2024 WisFaq