Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van product

Hallo,
Ik heb een vraag betreffende het afleiden van een product. Ik weet deze formule nog:
D[f(x)*g(x)] = f(x)*D[g(x)] + g(x)*D[f(x)].

Nu is het probleem dat ik een afgeleide van de vorm
D[f(x)*g(x)*h(x)] moet berekenen. Bestaat er een soortgelijke algemene formule voor een product van 3 termen?

Het concrete geval dat ik moet oplossen is:
Leid af naar x: xn * e-mx * [(n/x)-m]

Kunnen jullie mij op weg helpen?

Groeten, Gijs

Gijs
Student universiteit België - dinsdag 16 augustus 2005

Antwoord

Een aparte regel is niet nodig.
Als je xn×e-mx×[n/x-m] naar x wilt differentieren dan kun je dat als volgt doen:
beschouw xn×e-mx als f en [n/x-m] als g.
De functie is dan van de vorm f*g.
Je krijgt dan als afgeleide:
D(xn×e-mx)*[n/x-m] +xn×e-mx*D([n/x-m])=
(nxn-1×e-mx-mxn×e-mx)*[n/x-m]+xn×e-mx*(-n/x2).

Een alternatief is eerst de vierkante haken in xn×e-mx×[n/x-m] wegwerken, je krijgt dan
nxn-1×e-mx-mxn×e-mx.
Deze functie kun je gewoon met de productregel differentieren.

Tot slot: als je perse een regel wilt hebben:
D(f*g*h)=D((f*g)*h)=D(f*g)*h+f*g*D(h)=
(D(f)*g+f*D(g))*h+f*g*D(h)=
D(f)*g*h+f*D(g)*h+f*g*D(h)

hk
dinsdag 16 augustus 2005

©2001-2025 WisFaq