Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Archimedes pi

Hallo wisfaq,

Ik moet voor mijn wiskunde po de methode van archimedes behandelen, ik begrijp dat allemaal aardig, ook die formules en zo die hij gebruikt en hoe je ze moet afleiden.
QN=N*tan(p/N) (omtrek omgeschreven veelhoek)
PN=N*sin(p/N) (omtrek ingeschreven veelhoek
Q2N=(2*PN*QN)/(PN+QN)
P2N=Ö(PN*Q2N).

Alleen wanneer je deze formules toepast krijg je op een gegeven moment bij de 96-hoek niet de waarden van 3(1/7) (ingeschreven veelhoek) en 3(10/71) bij een omgeschreven veelhoek.
(N)	 (PN)	         (QN)
6 3,000000000 3,464101615
12 3,105828541 3,215390309
24 3,132628613 3,159659942
48 3,139350203 3,146086216
96 3,141031951 3,142714600
3(1/7)=3,142857143 3(10/71)=3,14084507.

Terwijl vaak staat geschreven dat Archimedes met behulp van die 96-hoek afleidde dat pi een waarde moest hebben tussen 3(1/7) en 3(10/71).

Hoe kan dit nou?

Met vriendelijke groet

Nicole
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 25 juni 2005

Antwoord

Die twee getallen bij 96 (3,141031951 en 3,142714600) liggen toch tussen 31/7 en 310/71?

hk
zaterdag 25 juni 2005

©2001-2024 WisFaq