Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse functie

ik weet niet hoe ik een inverse functie kan berekenen.
ik weet alleen nog dat y = 2^X YINV = 2logX, en y = x^3 YINV = 3ÖX ( derdemachtswortel ) X

maar van een functie als 1/3X - 5 \ 10 weet ik het al niet meer, ik zou denken 3X + 1/5 * 0.1, dat is van alles het tegenovergestelde, alleen is dit niet juist, als ik de grafiek zie...

sylves
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 23 juni 2005

Antwoord

Om een functie y = f(x) te inverteren ga je praktisch als volgt te werk :
Je verwisselt in het voorschrift x en y en je lost deze nieuwe vergelijking dan terug op naar y (in functie van x)

Je oorspronkelijk voorschrift is dus :
y = 1/3.x - 1/2

We verwisselen x en y :
x = 1/3.y - 1/2

en nu gaan we oplossen naar y ( dus y afzonderen) :
1/3.y = x + 1/2

y = 3.(x + 1/2)

y = 3.x + 3/2

LL
donderdag 23 juni 2005

©2001-2024 WisFaq