Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraal goniometrie

hey,

ik zoek de int. van sin^7 x.cos^6 x
ik heb één sinus afgesplitst en omgezet in d(cosx). ik heb geprobeerd om de overige even machten op te lossen met de hoofdformule of de formules voor de halve hoek maar mijn uitkomst klopt niet en ik zie geen andere mogelijkheden..misschien is de volgorde van bewerking fout? het zou wel oplosbaar moeten zijn met behulp van de hoofdformule en/of de formule vd dubbele hoek.
kan iemand mij helpen?

jolien
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 22 juni 2005

Antwoord

Beste Jolien,

òsin7x.cos6x dx

Bij het voorkomen van sinus en cosinus waarbij zowel een macht even is als een oneven, kies je voor substitutie degene met de even macht.

Stel y = cosx = dy = -sinx dx
Er blijft dan een sin6x over, dit is (sin2x)3 = (sin2x)3 = (1-cos2x)3 = (1-y2x)3

Dus: -òy2(1-y2)3 dy

Dat zal wel lukken?

mvg,
Tom

td
woensdag 22 juni 2005

©2001-2024 WisFaq