Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 39082 

Re: Y` vervangen door dx/dy of door dy/dx?

Hoi,

Voorbeeld:

y'=4Ö(xy)

dit hebben wij in de klas als volgt uitgewerkt:

y'=dx/dy=4Öx*Öy
òdx/Öx=4òÖy dy
2Öx + c = 8/3*Ö(y3) + c

freder
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 8 juni 2005

Antwoord

Beste Frederik,

Op die manier lijkt me dat inderdaad niet te kloppen, zou je het misschien verkeerd genoteerd kunnen hebben? Het hangt natuurlijk af van wat je functie precies is, maar gewoonlijk is in dit type opgave y afhankelijk van x, dus y(x).

In dat geval is y' = dy/dx en zou je het omgekeerde krijgen, dus:

dy/dx = 4Ö(xy) = dy/Öy = 4Öx dx

En dan integreren.

Is er iets verschillend aan de opgave, ten opzichte van de oefeningen waar je wél dy/dx gebruikt? Tenzij er zoiets expliciet vermeld is lijkt me dat op deze manier toch verkeerd.

mvg,
Tom

td
woensdag 8 juni 2005

 Re: Re: Y` vervangen door dx/dy of door dy/dx? 

©2001-2024 WisFaq