Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Delen met 6tallig stelsel

Hoe kan ik delen met een zestallig stelsel? bijv. 23:5? dit moetk ik kunnen oplossen voor een praktische opdracht wiskunde.
bedankt
Lars

Lars v
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 27 mei 2005

Antwoord

Net als bij gewone delingen; je moet alleen goed in de gaten houden wat 23 hier betekent, namelijk 2x6+3, en dat is 15 in gewone cijfers; de deling gaat dus op en er komt 3 uit.
Ik zou in het begin stiekum de getallen vertalen naar de decimale notatie en na het delen weer terugrekenen.
Als je heel vaak met het zes-tallige stelsel werkt is het handig de tafels van vermenigvuldiging op te schrijven en die te gebruiken. Die tafels zijn wat korter dan de gewone en het zijn er een paar minder (je werkt alleen met de cijfers 1,2,3,4,5,0):
1x1=1, 2x1=2, 3x1=3, 4x1=4, 5x1=5, 10x1=10
1x2=2, 2x2=4, 3x2=10, 4x2=12, 5x2=14, 10x2=20
1x3=3, 2x3=10, 3x3=13, 4x3=20, 5x3=23, 10x3=30
Probeer zelf de andere maar te maken.

kphart
vrijdag 27 mei 2005

©2001-2024 WisFaq