Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algebraïsch rekenen met 3 onbekende coëfficiënten

ik heb een oefening met 3 onbekende coëfficiënten moeten maken op een toets. we hebben die toets terug gekregen en ik de oefening fout. mijn leerkracht kan niet goed uitleggen hoe je de oefening oplost. ik snap niets van wat hij zegt. ik heb al vanalles geprobeerd maar ik ben ten einde raad.

5x3+ax2+bx+c is deelbaar door x-1 en x+2
ze is ook deelbaar door x-2 met rest 36
bepaal a,b en c

Rudy R
2de graad ASO - woensdag 18 mei 2005

Antwoord

Rudy,
Neem f(x)=5x3+ax2+bx+c.Als f(x)deelbaar is door (x-1) kunnen we schrijven:f(x)=(x-1)g(x),d.w.z.f(1)=0.Invullen geeft de vergelijking a+b+c=-5.Evenzo is f(-2)=0.hieruit volgt dat 4a-2b+c=40.Met deze twee vergelijkingen kunnen we b en c in a uitdrukken.Dit geeft:b=a-15 en c=10-2a.Hoe vinden we a?Deel f(x) door (x-2) via een staartdeling.Dit geeft als rest:c+2b+4a+40=36(gegeven.)Invullen hierin van
b en c geeft a=4.
Hopelijk zo duidelijk.

kn
woensdag 18 mei 2005

©2001-2024 WisFaq