To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Chi- kwadraat

Hallo, ik moet bewijzen dat als Z~N(0,1), dat dan Z2~c21. Ik dacht dat dit gewoon een toepassing was van de defintie van de chi-kwadraat verdeling.
Maar hoe moet ik dit nu bewijzen, want volgens mij mag ik niet gewoon de normaal verdeling in het kwadraat nemen, en dit dan verder uitwerken...

groetjes lies

lies
Student universiteit België - vrijdag 6 mei 2005

Antwoord

Lies,
De c2-verdeling met parameters 1 en s heeft de kansdichtheid q(y)=0 ,y0 en
q(y)=1/(sÖ2p)y^-1/2exp(-y/(2s2)voor y0.
Als Z de N(0,s)-verdeling bezit,is de dichtheid van Z:
p(x)=1/(sÖ2p)exp(-x2/(2s2).We bepalen nu de dichtheid van Y=Z2.Daar Y0,is
P(Yd)=0, d0.Indien d0, is
P(Yd)=òp(x)dx,x van -Ödnaar
Öd=ò{p(-x)+p(x)}dx,x van 0 naar Öd.Door de substitutiex=Öy vinden we dat
P(Yd=ò1/(2Öy){p(-Öy)+p(Öy}dy. y van 0 naar delta.
Dus Y heeft voor y0 de kansdichtheid
q(y)=1/(2Öy){p(-Öy)+p(Öy)}.
Invullen hierin van p(x),de dichtheid van Z,geeft de dichtheid q(y) van de c2-verdeling.
Groetend,

kn
vrijdag 6 mei 2005

©2001-2025 WisFaq