Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fileprobleem en remweg

geachte heer/mevrouw,

Ik ben bezig met een PO voor wiskunde over het fileprobleem. Een van de dingen die ik daarin aan het onderzoeken ben is de remweg. Ik neem namelijk de remweg als afstand tussen auto's. Alleen staat er in mijn boek dat de remweg = 0,0075v^2. Hierbij staat ook vermeld dat er nog geen rekening is gehouden met bv. de reactietijd. Ik begrijp dan ook dat wanneer je bv. 40 km/uur rijdt, en je reactietijd 0,5 sec is je dus nog (40/3,6)*0,5 m bij de waarde uit de formule erbij op moet tellen. Tot zover snap ik het. Maar ik zou ook graag rekening willen houden met het wegdek enz. Hiervoor weet ik geen formule te verzinnen. Op jullie site lees ik een hele andere formule voor de remweg. Hierin is ook de wrijvingscoe... verwerkt en het ziet er ook allemaal heel goed uit. Alleen blijkt dat als ik bv. 80 km/uur neem en dit in mijn formule stop uit het boek krijg je 48m. Voor de stopafstand moet hier nog 0,5*(80/3.6) bij op worden geteld, dus 11,1+48 = 59,1m.
Als ik nu vervolgens 80 km/uur in jullie formule stop en neem voor c bv 0.85 komt er iets heel anders uit. Hoe weet ik nou welke formule ik moet gebruiken?

bij voorbaat dank

groetjes bart

bart d
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 mei 2005

Antwoord

Onze formule is als model goed.......
Overigens komt een deel van het verhaal (met vergelijkbare waarden) uit een wiskunde A examen van (ik dacht) twee jaar geleden. Mijn dochter heeft dit als basis voor een PO genomen en hiermee een dikke 8 gescoord dus...........

Een reactietijd van 0,5 seconden is niet reeel. Neem hier absoluut 1 seconde voor.
Het is wel zo dat in het stuk op onze site wordt uitgegaan van de snelheid in meters per seconden. kilometers per uurt moet je dus nog wel even omrekenen. Standaard wordt vaak uitgegaan van een wrijvingscoefficient van c=0,8. Dat levert volgens onze formule op (denk aan de m/s): 30,9+22,2=53,1 meter.
Met 1 seconde reactietijd zou jij overigens op ruim 70 meter komen.
Nu eens kijken wat de officiele site van de politie daarvan vindt. Die moeten het toch wel weten, nietwaar:
Remwegtabel politie
Dan zitten wij toch niet zo gek met ons model. Tja en dat wij jullie boeken niet schrijven..... dat is misschien wel een gemis.

Zie verder:
PO opdracht remweg

Een leuke aanvulling is de vraag: Vanaf welke snelheid wordt de afgelegde afstand in de reactietijd kleiner dan de afgelegde afstand tijdens het remmen.......

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 10 mei 2005

©2001-2024 WisFaq