Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoogte berekenen cilinder

We hebben voor natuurkunde een practicum:

De diameter van een buis is 3,20 cm (= 0,0320 m). Er zit 1 l water in. We moeten de hoogte berekenen en gebruiken daarvoor de formule: $\pi$r2 · h = inhoud

Alleen: we krijgen er een heel groot getal uit, en dat klopt niet want de buis was zon anderhalve meter ofzo. Dus onze vraag: is het getal dat uit de formule komt in cm of in m?

Marie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 april 2005

Antwoord

Verreweg het handigst is om voor r en h dezelfde eenheid te gebruiken, bijvoorbeeld cm. Als je dat doet komt er uit de formule dezelfde eenheid, maar dan tot de derde, dus cm3.

Laten we hier maar eens cm nemen. Met 1 liter = 1 dm3 = 1000 cm3 krijg je dan:

1000 = $\pi$·1,62·h

En dan krijg je h in cm...

WvR
zaterdag 30 april 2005

Re: Hoogte berekenen cilinder

©2001-2024 WisFaq