Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hypothese toetsen

Ik heb morgen een herkansing en 'hypothese toetsen' maakt deel uit van de stof. Bij de vorige toets snapte ik het goed, maar nu lijk ik het kwijt te zijn...

De som:
Een fabrikant van touwen wil een gemiddelde trekkracht van 4500 en doet een steekproef bij 7 touwen en constateert een gemiddelde van 4541. De standdaarddeviatie is 36, en bij zeven touwen dus volgens mij: 36/wortel7=13.61

Volgens mij stelt de fabrikant nu de volgende hypothesen:
H0= mu 4500
H1= mu groter dan 4500

In normale verdeling zou dit er dan als volgt uitzien:

normalcdf(-oneindig, 4541, 4500, 13,61)

volgens het antwoordenboek moet het echter zijn:
normalcdf(-oneindig, 4500, 4541 , 13,61 )

maar de nulhypothese is toch juist dat het gemiddelde 4500 is? dan moet je toch 4500 als mu nemen?
Welke kans breken ik nu eigenlijk precies is als er staat:
normalcdf(linkergrens,rechtergrens,mu,sigma) ?

Ik begrijp er opeens helemaal niets meer van... help!

alvast bedankt,
Rolien

rolien
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 april 2005

Antwoord

Volgens mij moet je ook mu=4500 nemen.
Alleen moet je dan bij H1: mu>4500, normalcdf(4541,oneindig,4500,13.61) berekenen en die vergelijken met alpha.
Succes met je toets! Komt vast wel goed.

hk
dinsdag 26 april 2005

©2001-2024 WisFaq