Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rechthoekige boldriehoek

In een boldriehoek ABC is ÐA 35°. ÐC 90° en boog AB 60°
Bereken BC (uitkomst is 29,8°)
Bereken CA (uitkomst is 54,8°)
Ik snap niet zoveel van een rechthoekige boldriehoek.

Sharon
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 19 april 2005

Antwoord

Een rechthoekige boldriehoek is slechts een speciaal geval van een algemene boldriehoek.

Om BC te berekenen kan je de sinusregel gebruiken:
sin(BC)/sin(A)= sin(AB)/sin(C)

om CA te berekenen gebruik je de sinus-cosinus-regel op BC-C:

sin(BC)cos(C)=cos(AB)sin(CA)-sin(AB)cos(CA)cos(A)

cos(C)=0
= cos(AB)sin(CA)=sin(AB)cos(CA)cos(A)

=tan(CA)=tan(AB)cos(A)

Koen

km
dinsdag 19 april 2005

©2001-2024 WisFaq