Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Somrij

Het lukt mij niet om 45åk=15 (0,4k-2) in te voeren in mijn gr. Ik probeer het de hele tijd maar er komt steeds 1:quit of 2:go to!?
Dit lukt me wel: 20åk=10 (k2-k)
Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen?
Alvast bedankt:)

India
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 13 april 2005

Antwoord

Hallo India,

Als u(n)=0,4n-2 dan is u(15)=0,4.15-2=4

Voor de somrij geldt dan de recursieve formule S(n)=S(n-1) + u(n) met S(14)=u(14)=4

Met de TI-83/TI-84 wordt dit:

nMin=15
u(n)=0.4n-2
u(nMin)=
v(n)=v(n-1)+u
v(nMin)={4}

Kijk nu in de tabel bij n=45 of voer in het basisscherm in v(45)

Deze opgave is ook op te lossen met de formule voor de somrij van de rekenkundige rij.

somrij = 0,5.aantal termen.(eerste term + laatste term)
aantal termen = 45-15+1 = 31
eerste term = u(4) = 4
laatste term = u(45) = 16
somrij = 0,5.31.(4 + 16) = 310

wl
donderdag 14 april 2005

©2001-2024 WisFaq