Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekening

Er zijn heel veel verschillende manieren om 10 meerkeuzevragen te beantwoorden. Bij lukraak invullen heeft ieder van die manieren evenveel kans

Welke kans heeft ieder van die manieren bij lukaak invullen?

Ik kom er hierbij niet uit hoe je lukraak moet berekenen.

Annema
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 12 april 2005

Antwoord

Stel je hebt tien meerkeuzevragen, waarbij het respectievelijk aantal keuzemogelijkheden n1 tot en met n10 is. Dan is het aantal mogelijke manieren om vraag 1 te beantwoorden n1, bij vraag 2 zijn er n2 mogelijke antwoorden, enz...

Dus het totaal aantal mogelijkheden om de hele vragenlijst in te vullen is n1·n2·...·n10 .

De kans om dus bij lukraak bolletjes kleuren alles juist te hebben is 1/n1·n2·...·n10

Vb:
Stel dat bij alle tien de vragen a) b) en c) de mogelijkheden zijn, dan zijn n1=...=n10=3

Dus het aantal mogelijkheden is 310=59049
Je hebt dus 1/59049 kans om alles juist te hebben als je lukraak invult.

Koen

km
dinsdag 12 april 2005

©2001-2024 WisFaq