Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een passingsprobleem

Een drankautomaat is normaal verdeeld met een verwachtingswaarde van 150 ml en standaardafwijking van 8ml. Dit wordt gevuld in een beker van 165ml met een standaardafwijking van 6ml.

Vraag A.
Bereken de kans dat in de beker nog MINSTENS 5ml ruimte resteert.

De fabrikant wil dat de instelling het vulgemiddelde verlaagd wordt, zodat de kans op een overlopende beker HOOGSTENS 0,1% is.

Vraag B.
Hoe hoog mag het vulgemiddelde (in tienden van millimeters nauwkeurig) hoogstens zijn, zodat aan de eis van de fabrikant is voldaan

Norman
Student hbo - dinsdag 5 april 2005

Antwoord

Gebruik hierbij de verschilvariabele v = inhoud beker - hoeveelheid drank.
Deze verschilvariabele v heeft verwachtingswaarde 165 - 150 = 15 ml en standaarddeviatie = √(62+82) = √100 = 10 ml.
Nu alles met behulp deze verschilvariabele proberen te berekenen. Zou dat zo lukken ?

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 5 april 2005

©2001-2024 WisFaq