Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 36033 

Re: Integreren

Ik vind het enorm knap dat u meteen ziet, hoe u de opgave op een creatievere manier kan aanpakken dan het kwadraat uitwerken.
Hoe zou u onderstaande integraal aanpakken?

pi*((x-12)/-2,4)^2

Alvast bedankt!

yara
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 30 maart 2005

Antwoord

Beste Yara,

Deze verloopt redelijk analoog, we werken even met de breuk:

((x-12)/-2,4)2 = (x-12)2/(-24/10)2 = (x-12)2/(-12/5)2 = 25(x-12)2/144

Die factor 25/144 kan dan, samen met p, weer buiten de integraal gebracht worden. Overgaan van dx naar d(x-12) en je kan (x-12)2 rechtstreeks integreren zoals de vorige opgave.

mvg,
Tom

td
woensdag 30 maart 2005

©2001-2024 WisFaq