Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansverdeling

In de tabel hieronder is voor vrouwen van 25, 30 en 35 jaar te lezen hoeveel levendgeboren kinderen zijn hebben. Er staat bijvoorbeeld dat 40 % van de 35-jarige vrouwen 2 kinderen heeft.

25 jaar 0 kinderen 79
1 kind 14
2 kinderen 6
3 kinderen 1
4 of meer kinderen 0

30 jaar 0 kinderen 41
1 kind 23
2 kinderen 26
3 kinderen 7
4 of meer kinderen 2

35 jaar 0 kinderen 22
1 kind 17
2 kinderen 40
3 kinderen 16
4 kinderen 5

Hoe kan ik hierbij nou een kansverdeling maken van de som van het aantal kinderen dat twee willekeurige gekozen vrouwen van 25 jaar hebben?

Josine
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 29 maart 2005

Antwoord

Je moet dus kijken naar:

25 jaar:

0 kinderen 79
1 kind 14
2 kinderen 6
3 kinderen 1
4 of meer kinderen 0
Totaal: 90

Dan maak je een tabel met alle mogelijke uitkomsten:

aantal kinderen:
0
1
2
3
4
5

..en dan bereken je per item de kans op basis van je gegevens. En dat is wel een heel gedoe... maar niet onmogelijk. Ik neem aan dat het zonder terugleggen is... zo niet dan moet je maar zien...

P(0 kinderen)=79/90·78/89=...
P(1 kind)=2·14/90·79/89=...
P(2 kinderen)=...

Maar... bij die laatste moet je dan wel ALLE mogelijkheden in ogenschouw nemen... dus P(1,1) en P(0,2) en P(2,0). Zou dat lukken denk je...?

WvR
dinsdag 29 maart 2005

©2001-2024 WisFaq