Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loterij

Elke week zijn er 50 loten en 6 prijzen te verdelen. Kees speelt 20 weken achter elkaar mee. Hij koopt elke week 4 loten. Bereken de kans dat hij precies 7 keer minstens 1 prijs heeft. Wie kan mij hiermee helpen?

AW
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 29 maart 2005

Antwoord

De kans op een prijs per week van één lot is 6/50. Als je 4 loten koopt heb je kans dat je één of meerdere prijzen wint...

Elke week
P(minimaal 1 prijs) = 1 - P(geen prijs)
P(minimaal 1 prijs) = 1 - (44/50)40,400

20 weken achter elkaar
Wat is nu de kans dat je dit na 20 weken precies 7 keer zal overkomen?
Dat is een binomiaal kansexperiment toch?

X:aantal keren minimaal 1 prijs
p=0,400
n=20
P(X=7)
Lekker sommetje...

WvR
dinsdag 29 maart 2005

©2001-2024 WisFaq