Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verband tussen oplossingen van homogene en inhomogene stelsels

Ik wordt gevraagd te bewijzen dat als het geweten is dat de oplossingen van een niet homogeen stelsel X1 en X2 zijn, dat dan X1-X2 een oplossing van het geassocieerde homogene stelsel is.

Ik heb geen idee hoe ik hiermee moet beginnen; heb al vanalles geprobeerd, maar er komt niks van!

Rob
Student universiteit België - zondag 27 maart 2005

Antwoord

Hallo,

Ik neem aan dat je wel bekend bent met de matrixnotatie van zulke stelsels? Hier zijn X1 en X2 allebei oplossingen van het stelsel AX=B met A de coëfficiëntenmatrix en B de kolom met de rechterleden.

Vermits X1 en X2 oplossingen zijn, geldt er:
AX1=B
AX2=B

Maak het verschil:
AX1-AX2=B-B=0
Dus A(X1-X2)=0
Waaruit volgt dat X1-X2 een oplossing is van het geassocieerde homogene stelsel AX=0...

Groeten,
Christophe.

Christophe
zondag 27 maart 2005

©2001-2025 WisFaq