Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poolvergelijking

Ik kom hier niet uit:

Geef een poolvergelijking van de cirkel met middelpunt (a,b) en straal r en bewijs dat deze poolvergelijking een cirkel oplevert.

Ik heb dit geprobeerd op te lossen met de formule
x2+y2=r2 maar ik loop vast. Ik doe ongetwijfeld ergens iets fout maar ik weet niet wat. Kunnen jullie me hier mee helpen?

bedankt

janna
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 22 maart 2005

Antwoord

Janna,
neem x=rcosq,y=rsinqen r=2bsinq+2acosq.
Dan is x2+y2=r2=2brsinq+2arcosq=2by+2ax.Hieruit volgt dat (x-a)2+(y-b)2=a2+b2, een cirkel met middelpunt
(a,b)en straalÖ(a2+b2).
Groetend,

kn
dinsdag 22 maart 2005

 Re: Poolvergelijking 

©2001-2024 WisFaq