Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking

heb een probleem met volgende vergelijking:
y'= (x2+y2)/xy
ik heb deze in volgende vorm gezet:
y' - y/x = x/y vgl van Bernoulli,
vervolgens heb ik gedeeld door Y^-1:
Y'y-y2/x = x dan heb ik z= y2 waardoor z'= 2y y'
dit geeft: 1/2 z' - z/x = x ( lineaire eerste orde)
integrerende factor geeft mij dan X2...
en als ik vervolgens alles uitreken kom ik op:
y2= x2/4 + c/x2
dit terwijl ik y2= x2ln(x2) +cx2 zou moeten uitkomen...
kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd doe?
groeten Kristof

Kristo
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 18 maart 2005

Antwoord

Kristof,je hebt gevonden:1/2z'-z/x=x, dus z'-2z/x=2x.
Dan is H(x)=ò-2/xdx=ln(1/x2)en exp(H(x))=1/x2.Dus
(1/x2)z'-2z/x3=2/x.Nu zelf maar verder proberen..

kn
vrijdag 18 maart 2005

©2001-2024 WisFaq