Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking

Ik heb volgende opgave:

Zoek de particuliere oplossing die aan de gegeven randvoorwaarden voldoet:

dy/dx + y/2x = x/y^3

y(1) = 2

ik wou namelijk de vergelijking vermenigvuldigen met y^3
dit geeft dan (dy/dx)*y^3 + y^4/2x = x
en dan zit ik vast want als ik voor z= y^4 neem is dz= 4y^5 en zit ik vast met deze vergelijking...
Kan iemand mij helpen en vertelllen wat ik mis doe?

Alvast bedankt
vriendelijke groetjes natalie

natali
Student universiteit België - dinsdag 15 maart 2005

Antwoord

natalie,
als z(x)=y(x)^4, dan is z'(x)=4y^3y'
Nu lukt het verder?
Groetend,

kn
dinsdag 15 maart 2005

©2001-2025 WisFaq