Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Thales oefening

Hey!
Ik heb maandag examen wiskunde en ik snap een oef.niet!
Ik heb op een test als opgave gekregen : "Bereken met stelling van Thales" en dit meegekregen :
AB = 12 AC = 15 A'B' = 7. Ik moet BC & B'C' & A'C' berekenen! Nu weet ik niet hoe je BC & B'C' kan berekenen, vermits ik niets van getal heb voor die 2 .. Dan kan je die toch niet berekenen? .. Of wel? Ik snap het echt niet! Hopelijk kan je mij helpen en tips geven!
Alvast bedankt,
Kelly

Kelly
2de graad ASO - zaterdag 12 maart 2005

Antwoord

Heb je er geen plaatje bij gekregen?
Wel, ik maak uit je gegevens de volgende ligging van de punten op.
q35220img1.gif

En weet je nu echt niet dat BC = 3?

De stelling van Thales zegt, dat de verhoudingen op de lijn l door de evenwijdige lijnen AA', BB', CC' worden overgebracht op de lijn m.
Alle afstanden tussen punten op l worden dus vermenigvuldigd met 7/12; zie AB en A'B'.
En dan krijg je de afstanden tussen de overeenkomstige punten op m.

Dan zal het nu wel lukken, hoop ik...

dk
zaterdag 12 maart 2005

 Re: Thales oefening 

©2001-2024 WisFaq