Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oefening bij reststelling

Hallo,

In de klas zijn we bezig met oefeningen op de deelbaarheid door x-a ; reststelling.

Er is een oefening waarvan ik niet weet hoe ik ze moet oplossen..

Toon aan dat een veelterm f(x), waarvan de som van de coëfficiënten gelijk is aan 0, deelbaar is door x-1.

Weten jullie hoe je ze moet oplossen of wat men ermee bedoelt..?

Alvast bedankt!

V.
2de graad ASO - zaterdag 12 maart 2005

Antwoord

V.Te bewijzen met inductie.
f(x)=a0+a(1)x met a0+a1=0.$\to$f(x)=a0(1-x).Dus voor n=1 klopt het.Nu van n naar n+1, aannemende dat het waar is voor een veelterm van de graad n.
f(x)=a0+a(1)x+a(2)x2+...+a(n)xn+a(n+1)xn+1=
=a0+a(1)x+....+(a(n)+a(n+1))xn +a(n+1)(xn+1-xn)
= (x-1)g(x)+ a(n+1)xn(x-1).
(x-1)g(x)is een gevolg van de inductieveronderstelling.
Hopelijk zo duidelijk...

kn
zaterdag 12 maart 2005

©2001-2024 WisFaq