Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Macht van een decimaal getal

Hallo!

Graag had ik wat meer info over de regel i.v.m. de macht van een decimaal getal.

In een leerboek vind ik hetvolgende terug:

1 Bepaal eerst het teken.
2 Bereken de macht alsof er in het grondtal geen komma’s staan.
3 Bepaal de plaats van de komma met volgend regeltje:
”het aantal cijfers na de komma van een macht is het product van de exponent en het aantal cijfers na de komma in het grondtal”.

Vb (0,1)2 = 0,01

Kunnen jullie verklaren waarom dat derde puntje van de regel klopt? Hoe komt men aan macht 'maal' aantal decimalen?

Bedankt

Evelie
2de graad ASO - donderdag 3 maart 2005

Antwoord

Beste Evelien,

Ik neem aan dat je de regel voor breuken wel snapt? Als je twee breuken wil vermenigvuldigen met je de tellers en noemers apart vermenigvuldigen: a/b · c/d = ac/bd.

Schrijf in jouw voorbeeld 0,1 als 1/10, dan heb je:
(1/10)2 = 1/10 · 1/10 = (1·1)/(10·10) = 1/100.
Decimaal is dat 0,01.

mvg,
Tom

td
donderdag 3 maart 2005

©2001-2024 WisFaq