Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve

Goedendag,

ik kom niet uit een hele lastige vraag.
zou u me kunnen helpen?

de primitieve van (cos2x+1)2

alvast bedankt

leon
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 2 maart 2005

Antwoord

Bij deze primitieve kun je goed gebruik maken van de gonioformule: cos(2t)=2cos2(t)-1.
Waarom?
We gaan deze formule anders schrijven:
Uit cos(2t)=2cos2(t)-1 volgt: 2cos2(t)=cos(2t)+1, dus cos2(t)=1/2cos(2t)+1/2.

Nu gaan we (cos2x+1)2 met behulp van deze nieuwe formule herschrijven.
We krijgen:
(cos2x+1)2=(1/2cos(2x)+1/2+1)2=(1/2cos(2x)+11/2)2.
Uitwerken van het kwadraat levert: 1/4cos2(2x)+11/2cos(2x)+9/4.

Nu passen we onze nieuwe formule (cos2(t)=1/2cos(2t)+1/2) opnieuw toe met t=2x, we krijgen dan:
1/4(1/2cos(4x)+1/2)+11/2cos(2x)+9/4=
1/8cos(4x)+1/8+ 11/2cos(2x)+9/4=
1/8cos(4x)+11/2cos(2x)+19/8.

Nu nog even primitiveren ( en denk aan de kettingregel) en we krijgen:
1/32sin(4x)+3/4sin(2x)+19/8x.
Pff...

hk
woensdag 2 maart 2005

©2001-2025 WisFaq