Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen en ongelijkheden van de eerste graad

Ik heb moeilijkheden bij het oplossen van bv.
- Het nulpunt van de functie y = -1/4 x + 2
Hoe los ik dit op?
De vergelijking zelf kan ik oplossen maar wij moeten dit ook op een grafiek tekenen, en hoe kan ik de punten op de
x-as en y-as berekenen?
Nog een voorbeeld is:
de x-waarde met als functiewaarde -2 bij de functie
y = 1.5 x - 4

Kan ik zo snel mogelijk een antwoord krijgen, want ik heb morgen 24.02.05 een grote toets hierover
Alvast bedankt X

Mollek
2de graad ASO - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Beste Maaike

Zo'n vergelijking van een functie noemen we het voorschrift. Alle koppels (dit zijn punten, met een x-coördinaat en een y-coördinaat) die aan de vergelijking voldoen liggen op de kromme (hier steeds een rechte).

Door 2 punten gaat precies één rechte, als je dus 2 punten kent van je functie dan kan je ze ook grafisch tekenen.

Om punten te vinden kies je de x- of y-coördinaat en je berekent aan de hand van de vergelijking de andere.
Gewoonlijk is het eenvoudig om de snijpunten met de x-as en de y-as te berekenen, dus een keer x gelijkstellen aan 0 (en dan de bijbhorende y-waarde berekenen) en omgekeerd.

Jouw functie: y = -1/4 x + 2

Nulpunt (= snijpunt met de x-as): stel y = 0 en bereken x:
0 = -1/4 x + 2 = 1/4 x = 2 = x = 8 = punt (8,0)

Snijpunt met de y-as (stel x = 0 en bereken y):
y = -1/4*0 + 2 = y = 2 = punt (0,2)

Nu heb je niet alleen je nulpunt gevonden, maar beide snijpunten met de assen. Teken ze even en verbinden geeft je de rechte

Voor je laatste vraag moet je alleen weten dat men met 'functiewaarde' de 'y-waarde' bedoelt. Vul in die vergelijking dus -2 in voor y, en bereken dan x.

mvg,
Tom

td
woensdag 23 februari 2005

©2001-2024 WisFaq