Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafiek eerstegraadsfuncties

Hallo

Hoe verklaar je dat een lijnstukje als grafiek, GEEN eerstegraadsfunctie is? Alsook bvb een rechte die 'gekraakt' is in het midden...

Het had iets met het domein te bepalen, maar ik weet niet meer wat precies.

En 2de: je hebt een functie y=2x, maar die geldt slechts enkel voor positieve x-waarden... (omdat x bvb een afstand voorstelt), is dit dan ook nog een eerstegraadsfunctie, of toch niet meer?

Bedankt

Evelie
2de graad ASO - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Dag Evelien,

Ik denk dat je de functie y = x + |x| , met als domein, moeilijk een eerste graads functie kunt noemen.

Maar als je + als domein neemt, dan is die functie gelijk aan y = 2x, en dat is toch wel weer een eerstegraads functie (waarmee je 2e vraag bevestigend beantwoord is).

Eea. hangt dus af van het domein én de manier waarop het functievoorschrift gegeven is.
Maar helemaal duidelijk is dat soms niet.
Is nu de functie y = (x2 - 1)/(x - 1) die niet gedefinieerd is voor x = 1, een eerstegraads functie?
Ik noem 'em niet zo!

dk
woensdag 2 maart 2005

©2001-2024 WisFaq