Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoek berekenen in een cirkeldeel

We zitten hier met een project en vragen ons af hoe we een hoek moeten berekenen.

We hebben een rechterwiel dat 30 cm aflegd en een linkerwiel dat 20 cm aflegd. De afstand tussen de 2 wielen is 20 cm.
Als het goed is draait het wagentje dus.
De vraag is hoeveel graden draait dit wagentje.

Freeze
Student hbo - woensdag 29 mei 2002

Antwoord

Eerst maar eens tekening:

q3424img1.gif

We noemen de straal (BM) van de kleine cirkel r. Dan geldt:
a/180·p·r=20
a/180·p·(r+20)=30

a·p·r=3600
a·p·(r+20)=5400

a·p·r=3600
a·p·r+a·p·20=5400

Dus:
3600+a·p·20=5400
a·p·20=1800
a28,6°

WvR
woensdag 29 mei 2002

©2001-2024 WisFaq