Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

t-formules

Ik heb eens een vraagje over de t-formules. We moeten voor wiskunde een werkstuk maken over goniometrie en we mogen zelf kiezen wat we er verder mee doen. Ik ga het over t-formules doen, maar ik snap het niet helemaal. Zou u mij uit kunnen leggen hoe ze aan de t-formules komen. Ik hebben het volgende gevonden: als je a/2=t stelt, dan: sin a=2t/1+t2, cosa=1-t2/1+t2, tana=2t/1-t2. Ik heb al opgezocht wat radialen zijn en wat integreren is. Hierbij dus ook mijn tweede vraag, ik snap nog steeds niet wat integreren is, het wordt steeds met te ingewikkelde formules uitgelegd. We hebben in de klas alleen maar uitgelegd gekregen wat de tangens, sinus en cosinus zijn.
Alvast bedankt voor het uitleggen.

truus
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 februari 2005

Antwoord

Je schrijft dat je a/2 = t moet kiezen (ik schrijf a in plaats van a).
Maar je bedoelt waarschijnlijk: tan(1/2a)= t.
Een bekende (?) goniometrische formule is: tan(2a) = 2tan(a) / (1 - tan2a ).
En als 'ie jou niet bekend voorkomt, dan kan je 'em wellicht wel bewijzen.
Dan geldt ook:
tan(a) = 2tan(1/2a) / ( 1 - tan2(1/2a) )
Kiezen we nu tan(1/2a) = t, dan gaat deze formule over in:
tan(a) = 2t / (1 - t2)

Kijken we nu in een in B rechthoekige driehoek ABC met hoek A = a, en met AB = 1-t2 en BC = 2t, dan is in die driehoek
tan(a) = 2t / (1 - t2)

De zijde AC van ABC kan je dan met Pythagoras berekenen:
AC2 = (1 - t2)2 + (2t)2 = (1 + t2)2 ......... ga dit zelf na!!
zodat
AC = 1 + t2

En dan is:
sin(a) = 2t / (1 + t2) en cos(a) = (1 - t2)/(1+t2)

En die t-formules kan je inderdaad gebruiken bij het integreren van bepaalde functies...
Op WisFaq vind je over integreren in ieder geval een zestal paragrafen.
Kijk daar eerst eens naar en kom dan (zonodig) hier eens terug met specifieke vragen.

dk
zondag 20 februari 2005

©2001-2024 WisFaq