Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijkvormige driehoeken

Ik heb een gelijkbenige driehoek. De tophoek A van de gelijkbenige driehoek ABC is 36°.
De deellijn van B snijdt [AC] in D. En B en C= 72°

Ik heb moeten bewijzen dat |AD|=|BD|=|BC|
Door middel van gelijkvormige driehoeken lukt dat (dus BDC is ook gelijkbenig).

Nu moet ik bewijzen dat |BC|2= |AC|.|CD|
Maar daar geraak ik niet uit.

Thales
2de graad ASO - zaterdag 19 februari 2005

Antwoord

Je schrijft zelf al dat de driehoeken BCD en ABC gelijkvormig zijn.
Dan weet je 'iets' over de verhouding van de lengtes van 'overeenkomstige' zijden in die driehoeken!
|BC| / |AB| = |CD| / |BC|
en dan staat wat je wilt bewijzen er al bijna...

dk
zaterdag 19 februari 2005

©2001-2024 WisFaq