Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

In een fabriek worden pakken groente met een gemiddelde van 150 gram gevuld. De fabrikant wil dat 90% van de pakken een gewicht heeft dat maximaal 5 gram afwijkt van deze 150 gram. Welke standaardafwijking in 1 decimaal nauwkeurig moet worden ingesteld?

Dit moet je uitrekenen met je grafische rekenmachine (ik heb TI-83)

Rachid
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 18 februari 2005

Antwoord

90% van de pakken moet dus een gewicht hebben tussen 145 en 155 gram, dus 5% een gewicht lager dan 145 gram en 5% een gewicht hoger dan 155 gram.
invNorm(0.05)=-1,645.
Dus (145-150)/s=-1,645.
-5/s=-1,645
-1,645s=-5
s=-5/-1,645=3,04

Dus in 1 decimaal nauwkeurig geldt s=3,0

hk
vrijdag 18 februari 2005

©2001-2024 WisFaq