Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijkingen (variatie der constanten)

Hallo, ik ben al een hele week bezig met het oplossen van naar mijn mening nogal complexe differentiaalvergelijkingen! Zou u me misschien kunnen helpen?
Ik heb problemen met de volgende dv's ik moet gebruik maken van een substitutie en van variatie van constante, maar ik weet niet wanneer ik terug moet substitueren en welek oplossing ik dan krijg.
sin[y] y'= 2x(1-cos[y] met y(1)=Pi/2

y'=2y(xy^0.5-1) met y(0)=1

Steven
2de graad ASO - vrijdag 18 februari 2005

Antwoord

De eerste kan men oplossen met substitutie u=cos(y);
er komt du/(1-u) = -2x dx; integreren geeft ln(abs(1-u)) = x2 + c1, dus (1-u) = c2exp(x2), dus
cos(y) = 1 - c2exp(x2).
Met de beginvoorwaarde volgt cos(p/2) = 1 - c2exp(1), dus c2=exp(-1).

Voor de tweede: y'=-2y heeft oplossingen y=c*exp(-2x);
varieer de constanten: y=c(x)*exp(-2x) en substitueer dat in de dv; er komt:
c'(x)exp(-2x) - 2c(x)exp(-2x) = 2x*c(x)3/2exp(-3x) - 2c(x)exp(-2x), ofwel
c' exp(-2x) = 2x c3/2 exp(-3x), ofwel
dc/c3/2 = 2x exp(-x) dx;
los zelf verder op door (partieel) integreren en terugsubstitueren.

hr
zaterdag 19 februari 2005

©2001-2024 WisFaq