Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poisson-verdeling

Om de tussenvoorraden laag te houden heeft de chef van de bankwerkerij van Wetsel BV besloten dat er bij de boormachine maar 2 werkstukken mogen liggen wachten op bewerking. Gemiddeld worden per uur 60 werkstukken (poissonverdeeld) aangeboden. De gemiddelde bewerkingstijd is 30 seconden (NE-verdeeld). wat is de bezettingsgraad van de boormachine?

twan
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 februari 2005

Antwoord

Ik ben hier niet helemaal zeker van......

De aankomsten van werkstukken is Poisson verdeeld met l=1. De gemiddelde bedieningstijd is 1/2 minuut dus bijbehorende m=2. Nu is de formule van de bezettingsgraad vervolgens l/m = 1/2 = 0,5.
En dat is wel logisch ook als je bedenkt dat je de halve tijd niets zit te doen.
Maar nou komt het: de eis van de twee liggende werkstukken heb je nog niet meegenomen. Uiteraard kan het best zo zijn dat er een derde werkstuk in de WACHTRIJ wordt aangeboden. Dat mag dus niet...... Wat gebeurt er dan met dat werkstuk ??? Wordt het later op een gunstig tijdstip aangeboden dan verandert in principe de bezettingsgraad daardoor niet. Gaat het werkstuk de prullenbak in (hopelijk niet, want waarom begin je er dan aan) dan zal de bezettingsgraad ietsje onder de 50% dalen..... Maar is dat laatste nu werkelijk de bedoeling ????

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 20 februari 2005

©2001-2024 WisFaq