Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Archimedische veelvlakken

hoi. ik hou mijn PO over bollen en de archimedische lichamen in het bijzonder. Nu lees ik op een engelse site: The Archimedean solids and their duals are all canonical polyhedra. A polyhedron is said to be canonical if all its polyhedron edges touch a sphere and the center of gravity of their contact points is the center of that sphere.
Mijn vraag is wat de nederlandse term is voor canonical polyhedra. In het woordenboek staat orthodox maar dat lijkt me stug :)
alvast bedankt! oja, het adres waar er wat over staat uitgelegd is http://mathworld.wolfram.com/CanonicalPolyhedron.html

Vincent

Vincen
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 februari 2005

Antwoord

Dag Vincent,

Voor zover ik weet hebben we in het Nederlandse taalgebied voor 'canonical' geen andere 'vertaling' dan canoniek (of kanoniek).
Het woord wordt dan gebruikt in de betekenis 'in de gebruikelijke vorm' cq. 'algemene gedaante'.
We spreken van een canonieke lineaire vergelijking:
y = ax + b
De canonieke vergelijking van een parabool:
y = ax2 + bx + c of (in de analytische meetkunde) y2 = 2px.
Een canoniek veelvlak is dan volgens de (Engelse) definitie een veelvlak waarvan de hoekpunten op een bol liggen EN waarvan het zwaartepunt (van die hoekpunten) het middelpunt van die bol is.
Sommigen (dus eenduidigheid is er niet) vinden ook dat voor een dergelijk veelvlak moet gelden, dat de zijvlakken platte vlakken moeten zijn en niet noodzakelijk regelmatig.

Google eens met 'canonical polyhedron'...

Zie Calculating Canonical polyhedra (George Hart)

dk
donderdag 10 februari 2005

©2001-2024 WisFaq