Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Transformatie

Hoe transformeer ik de vergelijking x2*( 2e partiële afgeleide van z naar x)-y2(2e partiele afgeleide van z naar y)=0 naar de variabelen u en v als u=xy en v=x/y

bedankt!

jul
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 10 februari 2005

Antwoord

zx=zuux+zvvx=zuy+zv/y.

zxx=(zuuux+zuvvx)y+(zvuux+zvvvx)/y=zuuy2+zuv+zvu+zvv/y2.
Aangezien x2=uv, y2=u/v, is x2zxx=uv(zuuu/v+2zuv+zvvv/u)=
zuuu2+2zuvuv+zvvv2.

Bereken nu zelf y2zyy.

hr
maandag 14 februari 2005

©2001-2024 WisFaq