Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hexadecimaal systeem

Hoe moet je optellen en aftrekken met het hexadecimaal systeem?

Judith
Leerling bovenbouw vmbo - maandag 7 februari 2005

Antwoord

Dit gaat op dezelfde manier als decimaal.
Om de 16 cijfers van het hexadecimale systeem weer te geven worden de 'cijfers' 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E en F gebruikt.
Optellen gaat op dezelfde manier 7+8=F. (Decimaal 7+8 =15)
4A9 betekent 4·162 + A·161 + 9·160 =4·64+10·16+9·1

4A9
59E +
___

Van rechts naar links: (getallen tussen ' zijn decimaal)
9 + E = '9+14'='23' = '1·16+7' = 17, dus 7 opschrijven 1 onthouden
A + 9 + 1 onthouden = '10 + 9 + 1' = '20' = '1·16 + 4' = 14, dus 4 opschrijven 1 onthouden
4 + 5 + 1 onthouden = '10' = A

4A9
59E +
___
A47

TvR
woensdag 9 februari 2005

Re: Hexadecimaal systeem

©2001-2025 WisFaq