Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 33541 

Re: Stelsel van 2 lineaire vergelijkingen met 3 onbekenden

Tom, bedankt, ik snap het nu veel beter. Toch heb ik nog een vraag.
In mijn antwoordenboek staat bij de door mij gegeven opgave het volgende antwoord:
Oplossingen zijn:(x,y,z) = (4,18,78) of (8,11,81) of (12,4,84).
Zijn dit dan de antwoorden, omdat je op gehele getallen moet uitkomen? (De opgave gaat namelijk over de verkoop van dieren, en anderhalve levende kip verkopen is natuurlijk nogal moeilijk).

Daan
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 februari 2005

Antwoord

Beste Daan,

Dat zijn inderdaad gehele oplossingen van het stelsel.

De algemene oplossing (waarbij je z kiest) is van de vorm:
x = 4(t-75)/3
y = (600-7t)/3
z = t (t \in \mathbf{R})

Je zal merken dat jouw 3 oplossingen zowel aan de vergelijking voldoen als aan deze oplossingenverzameling.

mvg,
Tom

td
dinsdag 1 februari 2005

©2001-2025 WisFaq