Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen

Ik kom niet goed uit de twee volgende oefeningen:

1) vereenvoudig:

sin a - sin b / cos a - cos b (dus een breuk)

2) Los op:

3cos x + 4sin x = 5

Hoe zet ik de cos om in sin of de sin in cos... of moet het anders?

Alvast bedankt,

Marc H
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 januari 2005

Antwoord

1) Pas hier zowel in de teller als in de noemer de juiste formule van Simpson toe, zodat je producten krijgt in teller en noemer. Je kan dan gelijke factoren wegdelen.
Je bekomt dan -cotan(a+b/2)

2) Deel alles door 4.
sinx + 3/4.cosx = 5/4
Stel nu 3/4 = tanj.
Je kunt met de formule 1 + tan2j=1/cos2j dan aantonen dat
5/4 = 1/cosj
en dat j = 0.6435 rad

Je hebt nu
sinx + tanj.cosx = 1/cosj

sinx + sinj/cosj.cosx = 1/cosj

Alles vermenigvuldigen met cosj geeft :
sinx.cosj + sinj.cosx = 1
sin(x+j) = 1

dus x+j = p/2 + 2kp

en x = p/2 - j + 2kp
of
x = .09273 + 2kp

LL
zondag 30 januari 2005

©2001-2024 WisFaq