Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen in het zestigtallig stelsel

Hallo! Wij maken een PW over het zestigtallig stelsel (babylonische
stelsel) nou snappen wij hoe je hiermee kunt optellen en aftrekken maar
hoe moet je in dit stelsel delen en vermenigvuldigen? tussen de haakjes
staat 1 en de streepjes geven de overgang tussen getallen weer

als voorbeeld: (59-34)/(24-15)=? en
(42-34-4)×(23-5)=?

Nou zijn dit wel ongelooflijk moeilijke sommen lijkt mij, dus we zijn ook
erg dankbaar voor simpelere voorbeelden :) In ieder geval ontzettend
bedankt! m.v.g.

Saskia
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 januari 2005

Antwoord

Van (59-34)/(24-15) zie ik de moeilijkheid niet in:
(59-34)-(24-15)=(35-19)
(35-19)-(24-15)=(11-4)
Verder lukt niet. Dus het antwoord is (0-2)

Voor die tweede.
Eerst maar eens (42-34-4)×(0-5)
Je krijgt dan: (210-170-20) maar ja, groter dan 59 kan niet.
In stapjes even goed schrijven:
210-170-20
212-50-20
3-32-20-20
Dus (42-34-4)×(0-5)=(3-32-20-20)

Nu
(42-34-4)×(23-0)
966-782-92-0
966-783-32-0 (13*60=780 tientallig)
979-3-32-0
16-19-3-32-0
Dus (42-34-4)×(23-0)=(16-19-3-32-0)
Nu nog (16-19-3-32-0)+(3-32-20-20)=...
Maar dat konden jullie al.
Lijkt dit eigenlijk niet heel erg veel op hoe je bijvoorbeeld 3345*1269 in het tientallig stelsel op een papiertje uitrekent?
Wat is er nu zo moeilijk aan?


hk
zondag 30 januari 2005

©2001-2024 WisFaq