Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

ExpReg

Ik kwam in de handleiding van de Ti-83 plus deze tekst tegen, en ik heb geen flauw idee wat dit zou moeten betekenen. maar ik heb het wel nodig.

ExpReg (exponentiële regressie) berekent de regressievergelijking y=abx voor de gegevens aan de hand van de methode van de kleinste kwadraten en de transformatiewaarden x en ln(y).

Hierbij worden de TI-83 Plus Statistieken 400 waarden van a en b weergegeven; als de modus DiagnosticOn is geactiveerd, worden ook de waarden van r2 en r getoond.

ExpReg [Xlijstnaam, Ylijstnaam, freqlijst, regverg]

Als u mij dit kunt uitleggen, zou ik dat zeer op prijs stellen.

Alvast bedankt

Pascal
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 januari 2005

Antwoord

Ik neem aan dat je inmiddels uitgezocht hebt wat lineaire regressie is... en dat je weet wat de kleinste kwadratenmethode inhoudt. Zo niet dan kan je nog eens kijken op:

Regressielijnen
Wat is lineaire, kwadratische en exponentiele regressie?
Regressie
Regressievergelijking
Correlatie test en examen
Correlatie test en examen (2)

De functie ExpReg doet nu hetzelfde met een rij 'gepaarde' getallen 'X' en 'Y' maar probeert een zo goed mogelijk regressielijn te vinden voor 'X' en 'ln(Y)'. Als je zo'n lijn vindt dan geldt:

ln(Y)=A·X + B
Y=eA·X+B
Als je dan a=eB neemt en b=eA, dan krijg je de formule:
y=a·bx

Je vindt dus bij een aantal meetpunten de 'best passende' regressievergelijking in de vorm van een exponentiëel verband.

WvR
zaterdag 15 januari 2005

©2001-2024 WisFaq